Copyleft

Eelnevalt on blogis juba põgusalt juttu olnud autoriõigustest (copyright), kuid täiesti tähelepanuta on jäänud tehniline pool. Järgnevalt olekski paslik käsitleda edasikandmisklauslit(copyleft) ning selle mõju litsensivalikule. Copyleft on meetod, mis tagab kõigile võimaluse tarkvara vabaks kasutamiseks. Kõik muudatused või lisad, millega programmi täiustatakse, peavad võimaldama programmi kasutamist samadel tingimustel ning tasuta. Samuti kõik tarkvarad, mis on loodud avatud lähtekoodi komponentidega, millel on copyleft litsents, peavad jätkama samamoodi vaba tarkvarana ja litsentsi reeglitega. 
  •  väga tugev (GNU AGPL),
AGPL on väga tugev copyleft, kuna ta baseerub tugeval GPL litsentsil aga lisab programmi või äppi kasutamise õigused üle võrgu. Ehk on suunatud üle veebi kasutavate tarkvarade. Näiteks on kasutusel – MuPDF, Snap! ja kõige kuulsamaks kasutajaks võib pidada MongoDB, kuid nemad 2018 väljastasid versiooni SSPL litsentsi all.
  • tugev (GNU GPL),
Kõige populaarsem litsents, mis kehtestab, et kogu kood tuleb avalikustada ja kõik järgnevad tuletatud programmid sellest peavad sama kasutama. Peetakse copyleft mõiste parimaks näiteks.  Näiteks kasutusel - Adblock Plus, PCSX2 ja Notepad++.
  • nõrk (GNU LGPL, Mozilla Avalik Litsents)
Kergem versioon eelolevatest, kus peab levitama muudetud toodet algse toote litsentsi all, kuid võib ka levitada  teiste litsentside all. Kindlasti selle litsentsi all on kõige populaarsemateks toodeteks VLC player ja 7-zip
  • puuduva copyleft'iga (Apache, MIT, X11, BSD litsents)
Käsitletakse kui lubavad litsentsid, kuna on vägagi  vabade reeglitega. Võib kasutada põhimõtteliselt kõigeks milleks soovid, näiteks võib luua isegi ärivara. Kasutusel Apache HTTP Serveri ja Java Work Frameworki poolt.


Arendajal on tihti väga keeruline erinevate litsentisede vahel valida, sest arvesse tuleb võtta erinevaid tulevikuplaanide aspekte. Tuleb näha, mis on tarkvara eesmärk ja üldse näiteks filosoofia edasiseks arenguks. Tuleb tunda turgu ja näha, mis litsentse enamus kasutavad, ning tihti peale peab minema vooga kaasa, et sobituda. Valesti tehtud litsensivalik võib nurjata hilisemad arenguplaanid ning programmi kasutatavuse. Seega kokkuvõttes on arendaja seisukohalt äärmiselt oluline tunda erinevaid litsentse ning turgu kus tarkvara plaanis kasutada.


Kasutatud kirjandus:

https://fosslawyers.org/permissive-foss-licenses-bsd-apache-mit/

https://resources.whitesourcesoftware.com/blog-whitesource/open-source-licenses-explained

https://resources.whitesourcesoftware.com/blog-whitesource/open-source-copyleft-licenses

Comments

Popular Posts