Tänapäeva eetiline suhtlus internetis


Tänapäeva maailmas on võrdlemisi keeruline funktsioneerida täiesti internetti kasutamata. See on võimalik, kuid suures osas on ka kõige lihtlabasemad tegevused nagu arvete maksmine või suhtlus erinevate ametkondadega viidud tasemeni, kus neti teel on kõik tegevused kordades kiiremad ning tihtipeale odavamad. Interneti kasutamise kiire levik on toonud kaasa asjaolu, et internetti kasutab valdav osa elanikkonnast. Netis ringi liikudes ja erinevate inimeste sõnavõtte lugedes on lõpuks tõepoolest võimalik mõista, kui erinev võib olla inimese mõttemaailm, seda kasvõi pisikeses Eestis. Interneti kasutamine loob inimestele kujutluspildi näilisest anonüümsusest, mistõttu nii mõnigi inimene tunneb ennast kommentaariumites ning foorumites oluliselt vabamalt, kui peaks. Samamoodi nagu igapäeva elus jälgime me mingeid etikette, tuleks seda samamoodi teha internet avarustes. Huvitav on vaadata Virginia Shea poolt kirjutatud teost „Netiquette“, millest on tulenenud võrgusuhtluse eetika:

  1. Ole inimene (Remember the human).
  2. Käitu sama malli järgi nagu igapäevaelus (Adhere to the same standards of behavior online that you follow in real life).
  3. Tea, kus sa oled (Know where you are in cyberspace).
  4. Austa teiste inimeste aega ja võrguühendust (Respect other people's time and bandwidth).
  5. Näe võrgus hea välja (Make yourself look good online).
  6. Jaga oma teadmisi (Share expert knowledge).
  7. Aita piirata sõimusõdu (Help keep flame wars under control).
  8. Austa teiste inimeste privaatsust (Respect other people's privacy).
  9. Ära kuritarvita oma võimu (Don't abuse your power).
  10. Andesta teistele nende eksimused (Be forgiving of other people's mistakes).
Kuigi selle nädala teemaks oli tuua neist netiketi punktidest näide enda elu kohta, siis mind pigem tõmbas vaatama üldist pilti. Kompides läbi oma vana Facebooki või foorumite postitusi on näha sellist ükskõikset olekut ja suhtlusviisi. Kuid mida aeg edasi, muutusid postitused viisakamateks, foorumi argumendid loogilisemaks ja arusaadavamaks. Näha on vanusega ja võrgusuhtlemisest tulevate kogemuste arengut. Kui nooremana oleks võibolla saanud mõnele netiketi punktile linnukese panna, nüüd julgeks küll öelda, et juba alateadlikult jälgin neid palju rohkem. Samas kui minu tutvusringkonna käitumine võiks juba kvalifikatseeruda tsiviliseeritud netikäitumisena, kohtab ikka ja jälle labaseid kommentaare või mõistusevastast sõimu erinevates foorumites ning kommentaariumides. Antus kommentaarid ei näita kahjuks ei midagi enamat, kui kommenteerija vaimset võimekust. Soovi ning huvi korral on võimalik kommenteerija vastutusele võtta – näitena lähiminevikust Jakko Väli juhtum, kus ta avalikult oma Facebookis Evelyn Sepa kohta alavääristavaid komjmentaare tegi, lõppes Välile nõuniku koha kaotusega ning mainekahjuga.

Suurt rolli mängib kindlasti kogu meie elu suundumist sotsiaalmeediasse. Kõik meie eluetapid jäävad nähtavaks, meie postitused või pildid. Töö otsimine käib üha enam läbi võrgukeskondade ja meie tulevased töökohad võivad väga vabalt langetada palkamise otsuse selle najal kui hästi me „välja näeme“ internetis. Võibolla veel pole nii ekstreemne, et juba palkamine sellest mõjutatud on, aga kahtlemata oma panuse edukale töö leidmisele see igatahes annab.

Comments

Popular Posts