IT proff


Tõstatades küsimus, kes siis on IT proff võib saada väga mitmekülgseid vastuseid ja näiteid. Samamoodi nagu iga ameti kohta on ka ettekujutus IT proffi ametist väga erinevad. Usun, et tänapäeval on see arusaam kahanenud kuna IT maastik on peaaegu iga alaga mingil määral seotud ja kokkupuudet IT inimestega on tänaseks rohkem. Lisaks on kadumas stereotüüpne IT proff, kellel on pikad juuksed ja prillid ning istub pimedas nurgas arvutite vahel ning suudab vastata kõigile arvutit puudutavatele küsimustele.

Minu silmis IT proff peaks olema oma ala ekspert. See tähendab siiski, et kindla osa peale spetsialiseerinud spetsialist. Temalt ei saa eeldada täielikku teadmisi kogu IT maastikust. Pigem kindel spetsiaalne oskus, mida toetavad lisaoskused ja väärtused. Just need lisaväärtused ja oskused teevadki lõpuks IT proffi. Inimene võib olla parim programmeerija või arhitekt, kuid kui ta ei suuda seda lisaväärtustega toetada, siis jääb ikkagi puudu, et küündida IT proffini. 

Lähtudes enda kogemustel pean olulisteks väärtusteks, mis defineerivad IT profi: 

  • Kommunikatsioon – Suhtlemine on igal ametikohal tähtis. Kuid IT valdkonnas tuleb mõistvalt ja arusaadavalt suhelda kõigi osapooltega, kuna arusaamised ja tehnilised teadmised on väga erinevad.
  •  Äriline vaist – IT  proff peab looma ja hoidma ärilist väärtust ettevõttes. Seega IT proffiks saamiseks peab ta kogema ja mõistma, mis väärtust ta ettevõttele saab kasumina tuua. 
  • Teadmiste jagamine – Kõiki teadmisi ei saa ka endale hoida ja oluline on neid jagada ümbritsevate inimestega. Tugevam on teadmistega meeskond, kes ümbritseb IT proffi, kui IT proff peab ise enamus asjad ära tegema. 
  • Üldised teadmised ja arusaamad – Siin on keeruline midagi kindlat defineerida aga minu silmis, tulevad üldised teadmised kasuks. Loomulik teadlikus, mis ei baseeru ainult hariduselt vaid igapäeva elust ja ntks raamatu lugemistest on väga väärtuslik, kuna loob võrgustiku mõtetest mida teised ei pruugi näha. 
  •  Enesearendus – iseenesest mõistetav. IT maastik areneb konstantselt ja vajab enese õpetamist tavatöö kõrvalt. Enesearendus aga ei piirdu ainult IT teadmistega, siia alla võiks tuua kõik väärtused ja oskused mida vaja.

Ideaalset IT proffi pole ma näinud. Lähedast küll aga paratamatult meil kõigil on mingid puudused teatud valdkondades. See oleneb väga palju inimest kas ta õpib seda omaks võtma ja treenib seda edasi või peab ennast liiga heaks, et keegi julgeb ta vigu välja tuua ja muutub seega põikpäiseks, mida kahjuks olen rohkem täheldanud kui võiks. Tänapäeval on IT proff muutunud ettevõttes rohkem läbivaks inimeseks, kes peab kommunikeerima ja teadma erinevate osapoolte soove ja olusid.

Comments

Popular Posts