Hiina suur tulemüür


Kõik me kasutame igapäevaelus internetti ning oleme harjunud seal tegema ja nägema kõike, mida hing ihaldab. Interneti piirangud ja vabadus on alati olnud kuum teema - alates mis põhimõtteid peaks rakendama või laskma vabal internetil elada nii nagu ta ise tahab kuni äärmuslike väideteni, et internetis õiguste piiramine on diskrimineerimine ning inimsusevastane. Ajalugu on näidanud, et ükskõik mille piiramine, mis on tavakasutuses või oluline ühiskonnale, saab väga suure tagasilöögi. Tänapäeva läänemaailmas oleks mõeldamatu hakata tsenseerima või piirama interneti kasutamist, seda eriti puhtalt poliitilistel eesmärkidel. Hiina seevastu on suurepärane näide sellest, kuidas ühiskonda on võimalik nii-öelda kammitseda ning poliitilistel eesmärkidel endale sobivas suunas muuta. Üheks suureks eeliseks oli Hiina puhul kindlasti see, et seda hakati tegema juba eos  ehk enne suuremat interneti kasutamise buumi.   

Esimene e-mail Hiinast saadeti 1987 aastal. Interneti infrastruktuur kasvas meeletu kiirusega ja ühe hektega oli rahval ligipääs üle Suure Hiina Müüri ülejäänud maailmaga. See ei kestnud pikalt, kuna Hiina Kommunistlik Partei nägi selles suurt ohtu nende võimule. 1996 alustati suure projektiga „Golden Shield“ ehk Suur Hiina Tulemüür, mille eesmärk oli olla rahvuslik filter, mis blokeerib kõik poliitiliselt ebasobiva Hiina kohalikus võrgus. Käiku läks see 1998.aastal.

Aastate jooksul on seda tulemüüri mitmeid kordi lõhutud ja uuendatud. Alati leidub neid, kes soovivad sellest läbi tungida ning vastuseks võetakse  kasutusele karmimad võimalikud meetmed nagu näiteks arestimine ja hirmutamine. Tulemüüri põhimõte on algul kindlate domeenide nimedega saidid blokeerida suurematena võib nimetada: Facebook, Google + Google services, Youtube, Linkedin etc. Suurfirmad on allunud Hiina nõuetele ning kui nad soovivad figureerida Hiina turul, on nad paratamatult sunnitud järgima Hiina valitsuse poolt kehtestatud reegleid. Nii saigi Google.com-ist Hiina versioonis hoopiski google.cn, mis on niinimetatud tavapärase Google´I tsenseeritud versioon. 

Lisaks on võimalik tulemüüril blokeerida kindlate fraasidega sõnad ehk tulemüür kontrollib üle, et poleks kasutatud fraase, mis viitaks ebasobivatele uudistele või poliitilistele ütlemistele. Samuti võideldakse kasvava VPNide kasutamise vastu. Algselt küll kasutasid ettevõtted oma ärisaladuste kaitsemiseks VPNi, kuid seda hakati laialdasemalt kasutama. Selle vastu saadi riiklik luba arendada tulemüür veelgi tugevamaks ja võidelda vastu VPNide kasutamist. 

Image result for china create firewall picture

Juba 90ndate lõpus ja 2000ndatel oli antud meetmed väga tugevad ning viimaste aastatega seda veelgi ekstreemsemaks tehtud seoses Xi Jinping ametisse tulekuga. 2015 võeti kasutusele „Great Cannon“ mis kasutab DdoS rünnet veebisaitide vastu. Siiani on teada, et seda on kasutatud GitHubi(2015), Mingjing News (2017) ja LIHKG foorumi(2019) vastu. Nähakse, et lihtsalt virtuaal maailmas võitlemisest ei piisa on Hiina ka väga karme seadusi väljastanud, mis annab väga suuri õiguseid riigiasutustele ja politseile. On lugematuid ohvreid, kes teatavad politsei kiusamisest, kontode ja veebilehtede kinnipanekud. Suurfirmad nagu Apple pidid oma VPNI appid maha võtma, Amazon hoiatas oma kliente mitte kasutama nende pilve servereid VPNide loomiseks. 

Me oleme Eestis ja Euroopas harjunud vaba internetiga ning mitte kartes et riiklikult jälgitakse meid igapäevaselt. Jah ka meil on olnud erinevaid hetki, kus Euroopa seadusi tahetakse vastu võtta selliseid mis piiraksid meie õiguseid jne. Aga kunagi pole interneti kasutus nii tsensuuritud olnud kui see on tänapäeva Hiinas. Interneti kulg on erinevates piirkondades väga erinev, mis mõjutab paljusid osapoole. Hiina alustasid sellega varakult ja on väga mõjuvõimsalt mõjutamas sellega oma rahvust. Kindlasti on näha rahva vastumeelsust ning loodame selle reziimi muudatust. Nii oluline ja suur riik, mis piirab ning jälgib tänapäeva majanduse ühte olulisemat aspekti, mõjutab kogu maailma. 

Kasutatud kirjandus:
https://www.hongkongfp.com/2017/09/03/evolution-chinas-great-firewall-21-years-censorship/
https://www.saporedicina.com/english/list-of-blocked-websites-in-china/
https://www.newscientist.com/article/mg24132210-400-chinas-great-firewall-and-the-war-to-control-the-internet/
https://www.theguardian.com/news/2018/jun/29/the-great-firewall-of-china-xi-jinpings-internet-shutdown

Comments

Popular Posts