Infoühiskond meie igapäeva elukeskkonnas

Vaadates suuremat pilti on kindlasti lugematu kasulike fakte mida on meile andud massiline infosüsteemide areng, ühiskond mis kasutab sotsiaalmeediat ja kõik info on igapidi kätte saadav. Meie elu on vägagi lihtsamaks läinud erinevate tööülesannete sooritamisega. Kuid ka kogu sotsiaalmeedia ja infoühiskonnas elamine toob endaga kaasa erinevaid miinuseid milles me nüüd tegelikult vägagi ära harjunud oleme. 

Võttes näiteks kontoris töötava inimese, kes igapäevaselt töötab arvuti taga. Veetes oma tööülesannetega ekraani vaadates, on tänapäeval ka jooksev murekoht inimeste vähene pausi tegemine, või eeldatakse et pausiks võib pidada korra mingi sotsiaalmeedia või uudiste saidi lahti võtmine. Me oleme muutunud infoühiskonnast sõltuvaks ja tarbime seda kõike ka isegi oma pauside ajal. Lisa sellele veel pärast tööd kodus teleka, telefoni või arvuti taga olemist ja see tunni hulk mis päeva jooksul me ekraani ja infoühiskonnas sees oleme, on üüratu. 

Lisaks erinevatele tervist kahjustavatele aspektidele mida me saavutame konstantselt istudes ja ekraani vaadates, on ka kindlasti kõik kõrvaline ekraani vaatamine kahjulik meie töö produktiivsusele. Olgem ausad aga paljuski kogu infoühiskond on ehitatud ülesse meie tähelepanu haaramiseks ja selle hoidmiseks, kes vaatab YouTube lugematuid tunde videoid või loeb Redditis erinevaid teemasid. Kõik see mõjutab kindlasti meie produktiivsust.Kuid on ka uuringuid mis just näitavad vastupidist, et see on hea kui inimene saab natukene meelt zone out teha nii kergelt. Lisaks erinevate lukkude kasutamine võrgu kaudu tööl, võib inimestel tekitada frustatsiooni. Näiteks olen isegi kogenud kus polnud võimalik gmaili vaadata. Saan aru, et personaalsete asjadega pole lubatud tegeleda, sellegi poolest on kuidagi tunne, et ei usaldata oma töötajat ja isegi selline lihtne sait nagu gmail pannakse kinni. 

Üldjoontes on kõigel positiivseid ja negatiivseid külgi. Infoajastu on toonud meile nii palju lisa võimalusi ja kergust ellu. Aga samas me ei tohi unustada ennast ja ümberkaudseid inimesi. Tänane postitus on ehk rohkem enda motiivist võetud. Mäletan kui sai hommikust arvuti taha istutud tööl ja alles kodus enne magamaminekut sai sealt tagant ära - kommunikatsioon, uudised, mängud jne. See oli väga kurnav lõpuks, konstantne väsimus ja mitte tegelikult piisavalt sotsiaalselt suhtlemist, mida me vajame reaalselt näost näkku tehes. Üha rohkem olen hakanud hindama pauside tegemist, jalutamist ja ka lauamänge mis toovad kommunikatsiooni meieni. Ekraani taga on lõputu info ja me ei pea seda kõike püüdma, proovime pigem ikka hoida kõike balansis.

Kasutatud kirjandus:

https://inhouse-legal.eu/in-house-managment/social-media-workplace/?fbclid=IwAR1L_MkRxAwfXSZXVZX5wfrEw9MBqwcl7UfItMER2j8KTYUo4aI2YWdLLEM

Comments

Popular Posts