Operatsioonisüsteemide läbikukkumised


Tänapäeva tehnoloogiaühiskonnas on operatsiooni(OP) süsteemid meie igapäevaelu oluline osa. Kõik tehnoloogilised vahendid kasutavad mingit OP süsteemi, mis teeb seadme kasutus kõlbulikuks. Üldjoontes me teame neid põhilisi hiide milleks on Microsoft ja Macintosh(mac), või siis natukene vähem tuntud Linux või peamiselt mobiilidel/tahvlitel olevad Android versioonid mis tootja poolt enda jaoks erinevalt modifitseeritud.

Arvestades, et OP süsteem on vundament meie seadmete eduka jooksmise jaoks, siis ta peab ka ligilähedaselt latimatult töötama. Aga on paljusid läbikukkumisi, kus operatsiooni süsteem on hoopiski paar sammu tagasi teinud kui edasi. Kõige enam arvestati mäletatkse Microsofty poolt loodud Vista ja Windows 8, mis tõid üpriski palju pahameelt erinevatel põhjustel kasutajate jaoks- nii kasutuvuse kui ka jõudluse poolt. Neid just mäletame ennekõige sellepärast, et olid lähitulevikus, kuid samuti enim kasutajatega OP süsteemi poolt. Kuid veel põnevam oleks vaadata vähem tuntuid OP süsteeme, mida samuti ei saatnud edu ja on unustatud täielikult.

Windows ME - 2000

https://www.supinfo.com/articles/resources/228031/4881/9.png

Isegi kui Vista ja Winows 8 on peetud üpriski halvaks OP süsteemiks, siis täielik läbikukkumine Microsoftil oli Windows Millenium Edition. Windows ME tuli välja pärast väga edukat Windows 98, kuid ei suutnud oma eelkäija edukust järele teha. Kasutajad teatasid väga palju blue screen of death, pikast tööle minekust, tarkvara ja riistvara mis täielikult ei sobinud kokku MEga ja seega jooksis kokku pidevalt. Või siis kõige suurem hoiatus, kasutajatel tekkis isegi raskusi tarkvara peale installeerimisega, mis oleks pidanud olema juba esimene hoitas märke. Pole imestada, et kiirelt rahva seas muutus nimi ümber hoopis Windows Mistake Edition.

Lindows - 2001

Lindows operating system

Hetkel kui Windows ME oli läbikukkumas tuldi "hämmastava" idee peale luua kiirelt uus OP süsetem kasutajatele, kes olid pettunud MEs. Omavahel üritati ühildada Linuxi ja Windowsi mõtteid, ning ka sellepärast sai OP süsteemi nimeks Lindows. Ilmselge nime valik ajas ka Microsoftyl harja turri, ning lõppes kohtus jat nime õigus osteti 20 millioniga ära. Veider on aga see, et Lindows oli sama halb või hullemgi kui Windows ME. Konstantselt jooksis kokku, programmid ei töötanud ja väga ebastabiiline süsteem ei toonud üldse kasutajad sellele platvormile, mis paneb mõlema, miks katkine süsteem osteti sellise summa eest.

JavaOS -1996

Uurides erinevaid OP süsteeme oli ka minu üllatuseks, et on loodud operatsiooni süsteem Java peal. Usun, et igaüks kes teab natukene Java kohta võib arvata, et see lõbu pikalt ei kestnud ja asi oli kukkus läbi väga kiirest. JavaOs oli väga ebasõbralik kasutajatele, aeglane, multitasking oli võimatu ja jadamisi muid probleeme. JavaOS lõpetati juba 1999 aastaks ära ja rohkem sellest enam rohkem ei kuuldud.


Kõige arengus me näeme õnnestumisi ja läbikukkumisi. Paratamatult ei pääse ka sellest igapäeva kasutusel olevad süsteemid. OP süsteemide arengut on põnev jälgida, sest paljud suured läbikukkumised just Microsofty poolt on hoopiski toonud palju head ja uuendusi nende järgmistesse versioonidesse, muutudes stabiilsemateks ja rohkem kasutajasõbralikumaks.

Kasutatud Kirjandus
https://www.supinfo.com/articles/single/4881-evolution-of-microsoft-operating-systems
https://www.pcworld.com/article/125772/worst_products_ever.html?page=2
https://news.softpedia.com/news/did-you-know-microsoft-sued-lindows-linux-os-maker-eventually-bought-the-name-521005.shtml


Comments

Popular Posts