Xbox Adaptive Controller

Selle nädala blogi postituseks oli vajalik süveneda erinevatesse tehnilistesse tugi lahendustesse, mis annavad erivajadustega inimestele võimaluse erinevatest tegevustest osa saama või kergendavad nende elu. Lugesin artikleid lahendustest, mis tõesti aitavad erinevate erivajadustega inimeste igapäevaelu paremaks teha, olgu selleks mitmesugused võimalused lugeda, suhelda maailmaga, liikuda, proteesid jne. Kuivõrd endal puuduvad kokkupuuted erivajadustega inimestega oli see teema mulle võrdlemisi võõras aga oli huvitav näha, et ka erivajadustega inimestega arvestatakse ning üritatakse neile alternatiivseid tooteid luua. Kasvõi näiteks käekella ümbertegemine braille kirja, et nägemise vaevustega inimesed saaksid kiiresti ja kergelt aega teada, lisaks oli see kell telefoniga seotud, ehk ka mingeid notifikatsioone oli võimalik lugeda.

Tehnoloogiline lahend millest ise soovin rääkida on natukene hingelähedasem keskkonnaga - konsooli- ja arvutimängud. Hiir ja klaviatuur on meie elukeskkonnas saanud vältimatuks objektiks mida kasutame igapäeviti, olgu see töö või meelelahutus mängude najal. Microsoft on loonud lisaks oma tavapärasele konsooli puldile ka spetsiaalselt modifitseeriva puldi/aluse. 2018.aastal lasti välja Xbox Adaptive kontroller, mis võimaldab lisada iga nupu inputi puldil eraldi sisendiga. See loob võimaluse kasutada erinevaid vahendeid selleks, et mängida saaks inimesed, kellel piiratud käte kasutamine. Kokku on lausa 19 sisendit 3.5mm juhtme jaoks. Lisaks on tal oma sisesed sätted, et muuta mugavamaks kasutamiseks kui vaja. Antud seadme teeb mitmekülgseks ka see, et seda on võimalik kasutada arvuti peal, mitte ainult konsoolil. Lisaks käivad läbirääkimised näiteks Sony ja Nintendoga, et antud seade oleks ka nende platvormidega ühilduv.


Mängutööstus on kohutavalt suur ja lai. See meelelahutus ja kunst, mis suudetakse luua täidab igapäevaselt meid emotsioonidega, tuues meie ellu väga huvitavaid lugusid, naljakaid momente ja rõõmu sõpradega mängimisest. Mul on hea meel näha, et suurettevõtted on tegemas selleks rohkem, et tuua mänge ja rõõmu erivajadustega inimesteni. Sellise kontrolleri loomine on suur samm edasi.

https://www.wired.com/story/microsoft-xbox-adaptive-controller/
https://www.theverge.com/2019/4/30/18523449/microsoft-xbox-adaptive-controller-military-veterans-partnership


Comments

Popular Posts